kuhinja i recepti

četvrtak, 4. veljače 2016.

FRANCUSKI ROLAT

 POTREBNO:
BISKVIT
4 jaja
150 gr šećera
1 vrećica vanil šećera
80 gr brašna
20 gr škroba
50 gr kakaa
1 ravna kašika praška za pecivo
FIL:
3 listića želatina
1 manja limenka kompota od krušaka
150 gr šećera
1 vreća učvršćivaća za šlag
400 ml vrhnja za šlag
1 vanil šećer
100 gr čokolade 
2 žumanceta
130 gr maslaca

PRIPREMA.

Pećnicu zagrijati na 200*c.Pjenasto izmiksati jaja i 2 kašike vode,zatim postepeno miješati šećer i vanil šećer.Brašno,škrob,kakao,prašak za pecivo pomiješati i dodati u smjesu od jaja.Tijesto izliti u lim obložen papirom za pečenje  i peći 10-15 minuta.Biskvit prebaciti u krpu posutu šećerom,pa maći papir.Biskvit smotati pomoću krpe(sa druge strane) i ostaviti da se ohladi.Želatin namočiti u hladnu vodu.Kruške ocijediti a sok sačuvati.Polovinu krušaka isjeckati na kockice,a polovinu izmiksati.U pire umiješati 75 gr šećera.Zagrijati 3 kašike kompota.Želatin gnječiti i miješajući otopiti u kompotu,zatim pomiješati sa pireom od krušaka i ostaviti da se ohladi.Učvršćivač za šlag stući sa vanil šećerom,zatim zajedno sa usitnjenim kruškama,šlag umiješati u pire,čim se počne stvrdnjavati,razmotati biskvit i premazati kremom,zatim ponovo smotati i držati u frižideru 4 sata.Čokoladu otopiti na pari,zagrijati 75 gr šećera i 4 kašike vode.Kuhati 3-4 minute pa umiješati u smjesu od žumanaca.Tući dok krema ne postane gusta i dok se ne ohladi,zatim dodati čokoladu.Preliti rolat i pustiti da se ohladi,isjeći i poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar