kuhinja i recepti

četvrtak, 4. veljače 2016.

TORTA SA HURMAMA


Slikovni rezultat za torta sa hurmama



SASTOJCI 10 jaja
BISKVIT:
250 gr oraha
250 gr hurmi
3 kašike brašna
1 kašika kakaa
10 kašika šećera
NADLJEV:
2 kašike brašna
300 ml mlijeka
200 gr maslaca
50 gr čokolade za kuhanje
16 kašika šećera
150 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Odvojiti žumanjke i bjelance.Mikserom mutiti bjelance sa 10 kašika šećera,dobivenoj masi dodati 3 kašike brašna,zdrobljene orahe,isjeckane hurme i kako.Sjediniti sastojke,zatim tijesto sasuti u nauljen kalup i peći oko 15 minuta na 200*c
Nadljev- Mikserom mutiti žumanjke,dodati malo mlijeka i 2 kašike brašna.Preostalo mlijeko sipati u posudu na vatri.Dodati 16 kašika šećera i uz neprestano miješanje u provrelo mlijeko dodati mučene žemanjke,zatim dodati čokoladu izlomljenu na kocke.Nadljev presuti u zdjelu,dodati maslac i mutiti dok se ne sjedini.
Biskvit isjeći na tri dijela.Na svaku koru ravnomjerno nanijeti nadljev,ostatak premazati preko cijele torte.
Mikserom umutiti slatko vrhnje te njime napuniti špricu za ukrašavanje.Ukrasiti tortu te po želji dodati ušećerene cvjetiće.

Nema komentara:

Objavi komentar