kuhinja i recepti

četvrtak, 4. veljače 2016.

MEDENA TORTA MENI NAJDRAŽA


POTREBNO
3 jaja
2 velike kašike meda
3 velike kašike margarina
1 kašika jabukovog ocata
1 kašika vode
2 ćajne kašićice sode bikarbone
250 gr šećera
brašno po potrebi oko 1 kg (tijesto kao za hurmašice) 

FIL

1 kg milerama
750 gr šećera
2 vanil šećera

Prije svega pripremiti fil:pomiješati mileram,šećer,vanilin šećer i ostaviti u frižider uz povremeno miješanje dok pravite kore.

U zdjeli pomiješati jaja,med,margarin,ocat,kašiku vode,sodu bikarbonu,šećer,zatim postepeno dodavati brašno cc 1 kg da tijesto ne bude previše tvrdo a ni gnjecavo.Tijesto podijeliti na kore (koliko želite) ja podijelim u 7 kuglica.Svaku kuglicu razviti na pobrašnjen masni papir,oblikovati u krug ili kocku po želji,ali da svaka kora bude jednaka.Zagrijati  rernu na 200*c pa smanjiti na 150*c i peći kore pojedinačno,svaku    oko 3-4 minute.Kore ohladiti,slagati u kalup za torte pa mazati pripremljenim filom.Na kraju cijelu tortu premazati filom i ukrasiti mljevenim keksom.Ostaviti u frižider da se stisne,isjeći i poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar