POTREBNO:
4 jaja
120 gr šećera
125 gr heljdinog brašna
20 gr kakaa
1 žlica praska za pecivo
prstohvat soli
40 gr maslaca
4 lista želatine
700 ml vrhnja za šlag
3 vanil šećera
400 gr kompota od brusnice
1 vreća učvršćivaća za šlag
100 gr čokolade
PRIPREMA.
Pećnicu
zagrijati na 170*c.Odvojiti bjelanca od žumanaca.Bjelanca istući sa 60
gr šećera.Žumanjke izmiksati sa 60 gr šećera i 4 kašike vruće vode,dok
se ne dobije gusta pjena,zatim dodati čvrst snijeg od
bjelanaca.Pomiješati brašno,kakao,prašak za pecivo, so,zatim dodati
istopljen maslac i sve dodati u prethodno pripremljenu smjesu,te dobro
izmiješati.Biskvit izliti u namašćen kalup 26cm i peći 30-35
minuta.Želatinu namočiti u hladnu vodu,istuci 400 ml slatkog vrhnja i 2
vrećice vanil šecera.Želatin otopiti,pomiješati sa 400 gr brusnica i
ostaviti u frižideru 20 minuta.Kada se smjesa počne stvrdnjavati,
umiješati šlag.Oko biskvita staviti prsten kalupa pa po njemu
rasporediti kremu i držati 3 sata u frižideru.Ukloniti prsten.Preostalo
vrhnje istući sa šlag učvršćivaćem i vanil šećerom.3 kašike staviti u
plastičnu špricu.Tortu premazati sa preostalim šlagom te je ukrasiti
šlagom,brusnicama i otopljenom čokoladom.
Nema komentara:
Objavi komentar