kuhinja i recepti

četvrtak, 4. veljače 2016.

UKUSNA TORTA SA BRUSNICAMA



POTREBNO:

4 jaja
120 gr šećera
125 gr heljdinog brašna
20 gr kakaa
1 žlica praska za pecivo
prstohvat soli
40 gr maslaca

4 lista želatine
700 ml vrhnja za šlag
3 vanil šećera
400 gr kompota od brusnice
1 vreća učvršćivaća za šlag
100 gr čokolade

PRIPREMA.

Pećnicu zagrijati na 170*c.Odvojiti bjelanca od žumanaca.Bjelanca istući sa 60 gr šećera.Žumanjke izmiksati sa 60 gr šećera i 4 kašike vruće vode,dok se ne dobije gusta pjena,zatim dodati čvrst snijeg od bjelanaca.Pomiješati brašno,kakao,prašak za pecivo, so,zatim dodati istopljen maslac i sve dodati u prethodno pripremljenu smjesu,te dobro izmiješati.Biskvit izliti u namašćen kalup 26cm i peći 30-35 minuta.Želatinu namočiti u hladnu vodu,istuci 400 ml slatkog vrhnja i 2 vrećice vanil šecera.Želatin otopiti,pomiješati sa 400 gr brusnica i ostaviti u frižideru 20 minuta.Kada se smjesa počne stvrdnjavati, umiješati šlag.Oko biskvita staviti prsten kalupa pa po njemu rasporediti kremu i držati 3 sata u frižideru.Ukloniti prsten.Preostalo vrhnje istući sa šlag učvršćivaćem i vanil šećerom.3 kašike staviti u plastičnu špricu.Tortu premazati sa preostalim šlagom te je ukrasiti šlagom,brusnicama i otopljenom čokoladom.

Nema komentara:

Objavi komentar