kuhinja i recepti

četvrtak, 4. veljače 2016.

TULUMBE

POTREBNO:
300 ml vode
300 ml mlijeka
prstohvat soli
200 gr brašna tip 400
7 žumanjaka
2 kašićice naribane kore limuna
7 bjelanaka
ulje za prženje
AGDA:
1 l vode
400 gr šećera
2 vrećice vanil šećera
1 mahuna vanilije
PRIPREMA:
1.Vodu i mlijeko pomiješati,dodati malo soli, prokuhati,zatim skloniti sa vatre i postepeno uz stalno miješanje dodati brašno.
2.Posudu vratiti na vatru i miješati dok se ne dobije smjesa koja će se odvajati od zidova posude.
3.Kuhano tijesto malo ohladiti,nakon toga miješati mikserom i postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak,naribanu koricu limuna i čvrst snijeg od bjelanaca.
4.Pripremljenu smjesu staviti u plastičnu vreću sa rebrastim nastavkom većeg promjera ili u špric za tulumbe,zatim istiskivati oblike dužine 7-8 cm.U zagrijanom ulju pržiti ih sa svake strane oko 2-3 minute,da dobiju zlatno žutu boju.
5.Prepržene tulumbe stavljati u pleh.
6.PRIPREMITI AGDU:Vodu pomiješati sa šećerom i vanil šećerom,dodati mahunu vanilije i kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta.
7.Svaku tulumbu umočiti u vrelu agdu i vratiti u pleh.Na kraju sve tulumbe poredane u plehu zaliti preostalom agdom.Ostaviti ih da stoje 3-4- sata ili preko noći.Poslužiti ih u tanjure,zatim preliti sa malo agde.

Nema komentara:

Objavi komentar