kuhinja i recepti

petak, 5. veljače 2016.

OJAČAJTE ORGANIZAM,POBOLJŠAJTE IMUNITET



Tokom hladnih dana preporučuje se uzimanje korijenskih plodova kao što su celer,bijeli luk,mrkava,cvekla crveni luk i bundeva.
Konzumiranjem toplije hrane poboljšat ćemo imunitet.Za to su zaslužni određeni začini koji povoljno utječu na probavu te donose ravnotežu u organizmu.U zimsko doba mogu nam koristiti začini kao što su komorač,hren,cimet,bosiljak,kopar,đumbir,čili,ruzmarin,korkuma.

BUNDEVA:

Bundeva se može koristiti na mnoge načine,bilo to kuhanje,pečenje,juha nadljev,pita,ona če uvijek zadržati orginalni ukus.Ključni sastojak bundave je beta karoten.Smatra se da ima višestruko zaštitno djelovanje na organizam.Blokira formiranje slobodnih radikala i tako spriječava oštećenja DNK strukture,te djeluje kao jak antioksidans.Dnevna doza 7-10 mg beta karotena smanjuje rizik od pojave karcinoma želuca,grlića maternice,jednjaka,grla.

NARANDŽA:

Narandža je stvorena za zimsku detoksikaciju i borbu protiv prehlada.Njen sastav doprinosi dosta vitamina C,A,B aminokiselina,beta karotena,kalija,folne kiseline,kalcija,željeza,natrija,fosfora,cinka.Narandžu je najbolje pojesti čim se oguli jer vitamin C brzo gubi svojstva kako je duže vrijeme na zraku.

GRAH:

Grah je bogat vlaknima.Smatra se da je jedna šoljica kuhanog graha dovoljna dnevna doza da zadovolji naše potrebe.Izuzetno zdravom namirnicom ga čini niz zdavih proteina,vitamina,monerala i vlakana.
Crni grah veoma dobro brine o zdravlju probavnog sistema,posebno debelog crijeva.

BIJELI LUK:

Bijeli luk je bogat eteričnim uljima koJa sadrže sumpor,vitamine ( C,A,A1,B1),minerale (kalcij,fosfor,kalij,željezo,jod,selen),enzime,aminokiseline,alicina,polioze poput inzulina,andenozina.

KUPUS:

Karekterističan je po velikoj količini vitamina C,kojeg sadrži čak više od naranđe.Zato je omiljeno jelo u varivima, juhama,kao i kiseli kupus koji pomaže bržoj detoksikaciji organizma.

Nema komentara:

Objavi komentar