kuhinja i recepti

četvrtak, 4. veljače 2016.

Složenac od piletine i povrća




4 pileća odreska
1 glavica Crvenog luka
2 čehna bijelog luka
200 gr šampinjona
400 gr paradajza
1 kocka pilećeg temeljca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika listića timijana
Biber i so

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 ° c.Luk oguliti i sitno nasjeckati.U lonac staviti ulje.Kada se zagrije dodati piletinu isjeckanu na kockice.
Dinstati piletinu 20-tak minuta,pa je staviti u vatrostalnu zdjelu.U lonac staviti nasjeckani luk pa i njega kratko prodinstati,zatim dodati sitno isjeckani bijeli luk i narezane šampinjone.Dinstati 2-3 minut,zatim dodajte paradajz narezan na kriške i  kocku temeljca.
Kada povrće prokuha,skinuti ga sa vatre i staviti preko mesa.Preliti šoljicom proključale vode.Složenac peći 40 minuta prekriven folijom ili poklopcem.Kada meso omekša posuti ga sviježim timijanom pa peći još 10 minuta.Temeljac izvaditi iz rerne po želji posoliti i pobiberiti.
Poslužiti sa prilogom kao što je slani krompir ili riža.

Nema komentara:

Objavi komentar