kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

JUHA OD HELJDE



200 gr heljde
300 ml povrtnog temeljca ili vode
1 manja glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
100 gr mrkve
200 gr krompira
100 gr korijena celera
2 kašike maslinovog ulja
1 grančica peršunovog lista

Priprema:
Sitno isjeckati crveni i bijeli luk,zatim ga dinstati sa malo maslinovog ulja.Korijen celera i mrkvu isjeckati i dodati u luk i kratko dinstati.Dodati heljdu,politi povrtnim temeljcem ili vodom posoliti pobiberiti i kuhati 20 minuta na laganoj vatri.Na kraju prije posluživanja dodati nasjeckan peršunov list.

SARMICE OD BLITVE SA ZOBI



POTREBNO:

250 gr zobi
500 gr blitve
1 crvena paprika
1 manja glavica crvenog luka
2 čehna bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po želji.

PRIPREMA:

Zob staviti dan prije u vodu da nabubri,pa je kuhati u slanoj vodi 30 minuta.Blitvi odvojiti listove od stabljike.Listove kratko blanširati(provući kroz slanu kipuću vodu,pa brzo ohladiti u hladnoj) a stabljike sitno isjeckati.Papriku očistiti i nasjeckati na kocke.Luk i bijeli luk izdinstati sa malo maslinovog ulja,dodati kockice paprike,stabljike blitve i kuhanu zob.Preliti temeljcem ili vodom,posoliti pobiberiti i kuhati 15 minuta.Listove blitve nadjenuti rižotom od zobi,zamotati sarmice i poredati ih u glinenu zdjelu s viškom smjese.Politi sa malo vode da pokrije sarmice,poklopiti aluminijskom folijom i peći pola sata na 140°c.

CHEESCAKE SUPERIOR



POTREBNO:
Tijesto:
300 gr crnog keksa
150 gr maslaca

Nadljev:
800 gr krem sira
250 gr šećera
2 vanil šećera
4 jaja
20 gr praška za puding od vanilije

Za posluživanje:
200 ml vrhnje za šlag
80 gr šećera u prahu
1 paketić učvršćivaća za šlag

PRIPREMA:
Keks samljeti i pomiješati ga sa predhodno rastopljenim maslacem.Dno kalupa za tortu obložiti smjesom i formirati tanku podlogu.U zdjeli pomiješati sir,jaja,šećer,vanil šećer i prašak za puding,zatim dobro izmješati i preliti po podlozi u kalupu.Zagrijati pećnicu na 160°c i peći oko 50 minuta.Tortu ohladiti i ostaviti u frižider preko noći da dobije kremastu teksturu.Prije posluživanja tortu izvaditi iz kalupa i preliti predhodno umućenim vrhnjem,šećerom u prahu i učvršćivaćem za šlag.Isjeći i poslužiti.

LIGNJE SA POLAMA OD KROMPIRA



POTREBNO:
500 gr lignji
900 gr krompira
200 gr luka
25 gr bijelog luka
100 ml maslinovog ulja
So
Malo nasjeckanog peršuna

PRIPREMA:
Krompir dobro oprati,te ga prerezati na pola.Izdubiti sredinu krompira,posoliti te ga peći u tepsiji oko 20-tak minuta.Pole na pola ispeči.U tavi dinstati sitno isjeckan luk i bijeli luk.Lignje predhodno očišćene i narezane dodati u luk.Krompir koji se izvadio iz sredine krompira takodje dodati lignjama.Još malo dinstati pa na pola pečene pole krompita napuniti sa dinstanim lignjama i krompirom.Peći dodatno 15. - tak minuta na 250°c.Dodati nasjeckani peršun.

Šnenokle sa keksom


POTREBNO:

4 jaja
250 gr šećera u prahu
0.5 l mlijeka
1 vanil šećer
300 gr petit keksa

PRIPREMA:
Odvojiti bjelanca pa umutiti čvrst snijeg,zatim dodati 200 gr šećera u prahu.U šerpu staviti mlijeko da zavri,zatim kašikom stavljati šnenokle od bjelanaka.Posudu pokriti i ostaviti da se kuha 3-4 minute.U posebnoj zdjeli krupno izlomiti petit keks,te na njega posložiti šnenokle.Žumanjke umutiti sa 50 gr šećera u prahu,pjenastu kremu dodati u mlijeko u kojem su se kuhale šnenokle.Dodati vanil šećer,zatim kuhati dok se smjesa ne zgusne,ali da nema grudvica.Gotovu kremu preliti po šnenoklama.Desert se može služiti topao ali i hladan.

AJVAR



POTREBNO:

5 kg crvenih paprika (roga)
1 kg patlidžana (duguljastog)
Cijela glavica bijelog luka
1 ljuta paprika
500 ml maslinovog ulja
So po potrebi

PRIPREMA:

Paprike i patlidžane oprati,staviti u tepsiju i peći dok im kora ne uhvati jaku boju.Izvaditi iz peći,skinuti koru i sjemenke.Na mašini za meso samljeti povrće,zatim u posudu staviti ulje i kuhati samljeveno povrće,bez prestanka miješati dok sva voda ne ispari.Povrće mora dobiti kremastu teksturu,zato pazite da ne zagori.Dodati sitno isjeckan bijeli luk,ljutu papriku i so po želji.Tegle sterilizovati u peći,zatim ih puniti do vrha ajvarom i politi kašikom maslinovog ulja.Čvrsto zatvoriti tegle,prekriti ih krpom i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

SIRUP I DZEM OD ŠLJIVA



POTREBNO:

3 kg šljiva
2 kg šećera
1 limuntos
2 l vode

PRIPREMA:

SIRUP

Šljive oprati,popoloviti i izvaditi košpice.U dublju šerpu staviti šljive i dodati 2 l vode.Kada prokuha voda kuhati 20-25 minuta ili dok šljive ne omekšaju i puste boju.Procijediti vodu u kojoj su se kuhale šljive,vratiti u šerpu,dodati 1,5 kg šećera i jedan limuntos,kuhati 20-tak minuta,po potrebi dodati još šećera ako želite slađi sirup.Gotov vruć sirup sipati u sterilizovane flaše,dobro zatvoriti,prekriti krpom i ostaviti na hladno i tamno mjesto.

DZEM:
U blenderu ispasirati šljive,ako nemate blender možete i u đevđiru,odstraniti kožicu i dobivenu kašu staviti u šerpu,zatim dodati 0,5 kg šećera.Kuhati oko 20-tak minuta ili do željene gustoće.Gotov vruć džem sipati u sterilizovane tegle,prekriti najlonom i dobro zatvoriti.Prekriti krpom i držati na hladnom i tamnom mjestu.

NAMIRNICE KOJE SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK



Da bi izbjegli probleme sa visokim krvnim pritiskom,trebate u organizam unositi hranu sa niskim procentom soli,ali i minerale kao što su kalcij,kalij i magnezij.

JOGURT:
Ovaj mliječni proizvod bogat je izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje.

KIVI:
Kivi je bogat vitaminom c,ali pomaže i u snižavanju krvnog pritiska.Najbolji je kada se jede svjež.

BANANE:
Kada uzmete dnevno po jednu bananu zadovoljiti ćete 12%dnevne potrebe za kalijem.Banane su jako dobre u borbi protiv stresa.

BRESKVE:
Najbolje ih je jesti svježe,sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala,dobrih za ljudsko zdravlje.

BIJELI GRAH:
U grahu se nalazi značajna količina kalcija,magnezija i kalija koji dobro djeluju na krvni pritisak.

BROKULE:
100 gr brokula kuhanih na pari zadovoljiti će 6% dnevnih potreba za kalcijem,8% za magnezijem i 14% za kalijem.Ovo povrće treba češće uvrstiti u jelovnik,bogato je antioksidantima koji čuvaju zdravlje.

KELJ:
Ovo lisnato povrće ima mnogo vrijednih antioksidanata,a istovremeno vrlo malo kalorija.Mladi kelj najbolje je jesti obaren ili kao salatu.

SALATA OD LEBLEBIJA SA BORANIJOM



POTREBNO:
150 gr boranije
100 gr leblebija
1 veći paradajz
Glavica crvenog luka
Struk svježe nane
Kašika maslinovog ulja
Kašika soka od limuna
So i biber po želji

PRIPREMA:
Preko noći u vodi potopiti leblebije.Ujutro ih ocijediti i kuhati u vodi dok ne smekšaju.Pred kraj kuhanja dodati boraniju da se obari sa leblebijama oko 5-6 minuta.Ostaviti da se ohladi.Na sitne komade isjeckati luk i paradajz.Procijediti leblebije i boraniju,pa ih pomiješati sa ostatkom povrća u zdjelu za salatu.Dodati maslinovo ulje,sok od limuna i nasjeckanu nanu.Posoliti i pobiberiti po želji,promiješati i poslužiti.

BUKOVAČE SA STARIM HLJEBOM



POTREBNO:
300 gr svježih bukovača
Stari integralni hljeb nasjeckan na kockice (količina koliko je potrebno da se prekrije mala tepsija)
1 crni luk
Čehno bijelog luka
Malo maslinovog ulja
Malo peršunovog lista
2 kašike kisele pavlake
2 jaja
So i biber

PRIPREMA:
Zagrijati rernu na 200°c.Kockice hljeba preliti sa malo maslinovog ulja,izmiješati i rasporediti po tepsiji.Tepsiju staviti u rernu i peći najviše 10 minuta.Crni luk i gljive isjeckati na kockice i propržiti ih u šerpi na malo ulja.Kada gljive otpuste dodati i isjeckani bijeli luk,posoliti,pobiberiti,posuti isjeckanim peršunovim listom,promiješati i skinuti sa vatre.U posebnoj zdjeli pomiješati jaja i pavlaku,malo posoliti.Zagrijan hljeb izvaditi iz rerne ,zatim preliti proprženim bukovačama.Preko bukovača preliti jaja sa pavlakom.Vratiti u rernu i peći još 15-tak minuta ili dok se ne napravi rumena korica.

MUSAKA OD RENDANOG KROMPIRA



POTREBNO:
300 gr mljevenog mesa
1 kg krompira
200 gr luka
2 jaja
300 mlijeka
1 kiselo vrhnje
100 ml ulja
Malo soli i bibera

PRIPREMA:
Luk sitno isjeckati i propržiti na ulju,zatim dodati mljeveno meso i dinstati dok sva voda ne ispari.Na kraju dodati so i biber,skinuti sa vatre i izmiješati.Krompir oprati izerendati,dodati meso i dobro izmiješati.Namastiti tepsiju pa staviti pripremljenu smjesu.Umutiti mlijeko,jaja,kiselo vrhnje pa preliti po krompiru i mesu.Peći na 200 °c oko pola sata,odnosno dok krompir ne porumeni.

SOUFFLE OD BANANA

POTREBNO:
6 većih zrelih banana
1 kašika gustina
2 kašike šećera
Na vrh noža soli
1 l mlijeka
1 kašika likera
3 bjelanca
3 žumanca

PRIPREMA:
Banane oguliti i izmiksati dok se ne dobije jednolična glatka smjesa.
Pomiješati gustin,šećer,malo soli i mlijeko,zatim staviti da se kuha,neprestalno miješati do guste mase.Kada dobijete gustu masu dodati banane,liker i žumanjke.Sve dobro izmiješati i kuhati dok smjesa ne provri.Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi.Ulupati čvrst snijeg od bjelanaca,dodati ohlađenoj smjesi,izmiješati,zatim sve sasuti u namašćenu i mrvicama posutu vatrostalnu zdjelu.Peći u rerni na temperaturi  180°c oko 30 minuta.Isjeći i poslužiti.

PLJESKAVICE OD PILETINE I ŠAMPINJONA

POTREBNO:
500 gr pilećeg filea
200 gr šampinjona
Veća glavica luka
Začinsko bilje
Ulje
Biber i so

PRIPREMA:
Piletinu isjeći na komade,zatim isjeći šampinjone i luk.Navedene sastojke staviti u blender,dodati začine po želji,pa izmiksati.Od dobivene smjese napraviti 10-tak pljeskavica.Zagrijati ulje u tavi pa pržiti pljeskavice.Gotove pljeskavice poslužiti tople uz pecivo,ajvar ili luk.

MASKA PROTIV BORA

Kada primijetite bore i uhvati vas panika,nema razloga za brigu.Napravite sebi masku za lice iz vaše kuhinje,borice će biti manje vidljive,a lice će zablistati.

POTREBNO:
3 kapsule Vitamina E
3 kašičice mlijeka
3 kašičice sode bikarbone
Četvrtina kašičice cimeta
Kašičica meda

PRIPREMA:

Sve sastojke umutiti u posudici,miješati dok ne dobijete homogenu smjesu.Pripremljenu smjesu nanijeti na lice i vrat,zatim kružnim pokretima utrljati i ostaviti 15 minuta.Masku isprati mlakom vodom.

Zahvaljujući djelovanju ovih sastojaka, POSLIJE tretmana Vaša koža će biti blistavo sjajna, čista, zdrava, nježna i glatka.

NOVOGODIŠNJA TORTA



FIL:
8 kašika šećera
3 kašike brašna
200 ml mlijeka
100 gr čokolade za kuhanje
300 gr mljevenih oraha ili lješnjaka
250 gr putera
šlag krema
PRIPREMA:

KORA:
Odvojiti bjelance i žumanjke,zatim bjelance umutiti,dodati šećer i limun.Smjesu sasuti u kalup i peći u rerni zagrijanoj na 150*c oko 40 minuta.
FIL:
Umutiti žumanjke,dodati šećer,50 ml  mlijeka i brašno zatim dobro izmiješati.Ostatak mlijeka prokuhati,miješajući dodati smjesu,kad se zgusne skloniti sa vatre.Čokoladu izlomiti,dodati smjesi,zatim dodati orahe ili lješnjake,sve izmiješati mikserom pa dodati puter.Pečenu koru izvaditi iz kalupa i isjeći na 2 dijela.Fil razdvojiti.U prvi fil  dodati 3 kašike prethodno umučenog šlaga i namazati preko prve kore,zatim staviti drugu koru i namazati drugim dijelom fila.Tortu ukrasiti šlagom.

OBLANDA TORTA

 POTREBNO:
8 jaja
3 oblande
1 FIL:
250 gr šećera
250 gr margarina
100 gr grožđica
100 gr žele bombona
2 FIL:
100 gr mljevenog keksa
100 gr oraha
100 gr grožđica
100 gr žele bombona
250 gr šećera
PRIPREMA:
 1FIL
Jaja odvojiti,zatim žumanjke umutiti i dodati šećer.Staviti na paru,kad se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti.U ohlađenu smjesu umutiti margarin i dodati suhe grožđice i žele bombone.
2 FIL:
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg,zatim dodati šećer,mljeveni keks,orahe, suhe grožđice i isjeckane žele bombone,sve dobro izmiješati.Na oblandu staviti prvi fil,razmazati,staviti drugu oblandu,pa drugi fil,pa treću oblandu staviti naopako.Po želji možete staviti ostatak fila na zadnju koru i ukrasiti sa žele bombonima.Isjeći i poslužiti.

ŠVARGLA TORTA

 POTREBNO:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
FIL:
2 kesice pudinga od čokolade
750 ml mlijeka
 200 gr čokolade
250 gr margarina
250 gr šećera u prahu
5 kašika šećera
4 banane
2 naranče
50 ml ruma
100 gr sjeckanih oraha
100 gr mljevenih oraha
100 gr suhih grožđica
šlag
PRIPREMA:

Jaja izlupati,zatim dodati šećer i brašno i dobro izmiješati.Kalup obložiti masnim papirom,izliti smjesu i peći na 180*c oko 20 minuta.Mlijeko staviti u šerpu,dodati 5 kašika šećera,zatim napraviti puding od čokolade po uputstvu sa vrećice.Skinuti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu.U prohlađen puding dodati margarin i šećer u prahu,izmiješati zatim dodati sitno isjeckane banane.Iz kalupa izvaditi koru i iskidati je u velikoj zdjeli.Dodati iscijeđenu naranču,rum,dobro izmiješati,zatim dodati i  isjeckane i mljevene orahe i suhe grožđice.Oblokovati rolat na plehu,zatim umutiti šlag i tortu ukrasiti po želji.

BIJELA PITA


 POTREBNO:
KORA
250 gr brašna 
100 gr maslaca
100 gr šećera
na vrh noža praška za pecivo
1 jaje
2-3 kašike vrhnja

FIL:
0.5 l mlijeka
80 gr oštrog brašna
150 gr šećera
80 gr maslaca

PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka za koru umiješati prhko tijesto,zatim ga podijeliti na tri dijela.Svaki dio razviti i peći oko 15 minuta na 180*c.
FIL
Brašno i mlijeko umiješati zajedno sa šećerom i kuhati na laganoj vatri.Kad se ohladi dodati maslac i dobro izmiješati.Po želji možete dodati malo ruma.Svaku koru premazati filom,na vrhu možete staviti glazuru od čokolade ili posuti sitnom čokoladom.Ohladiti,isjeći i poslužiti.

TORTA SA KOKOSOVOM KREMOM

 POTREBNO:
150 gr glatkog brašna
150 gr oštrog brašna
100 gr maslaca
pola paketića praška za pecivo
80 gr šećera
1 jaje
kašika kiselog vrhnja
KREMA:
300 ml kokosovog mlijeka
200 ml mlijeka
5 trakica limunove korice
100 gr šećera
1 vanil šećer
4 kašike škrobnog brašna
150 gr kokosovog brašna
1 limun (sok i korica)
pola kašićice arome od limuna
150 gr maslaca
80 gr šećera u prahu
PRIPREMA:

Pomiješati glatko i oštro brašno,prašak za pecivo,dodati maslac narezan na listiće te ga razmrviti prstima,zatim dodati šećer,razmućeno jaje i vrhnje te izraditi prhko tijesto.Tijesto ostaviti zamotano u foliju da odstoji u frižideru oko 30 minuta.Podijeliti ga u 3 jednaka dijela,svaki dio razvaljati u iste velčine (cc30x20),zatim tijesto izbockati viljuškom i pomoču valjka za tijesto prebaciti u pleh oblozen papirom za pečenje.Svaku koru peći posebno oko 4-5 minuta na 180*c.Kore trebaju da ostanu svijetle,čim počnu rubovi da dobijaju boju,pečene su.
Da bi dobili 300 ml kokosovog mlijeka treba 400 ml vode i 110 grama kokosovog brašna.Kokosovo brašno i mlijeko pomiješati,od toga odvojiti nekoliko kašika koje pomiješate sa škrobnim brašnom.U ostatak mlijeka dodati šećer,vanilin šećer i trakice limunove korice i staviti na vatru..Trakice napraviti pomoču spravice za guljenje krompira.Kada mlijeko proključa skinuti ga sa vatre,zatim izvaditi korice limunove korice i u njega umiješati smjesu škrobnog brašna i mlijeka.Vratiti na laganu vatru uz neprestalno miješanje dok se ne dobije gušća smjesa i ohladiti.U ohlađenu kremu dodati sok i koricu limuna,aromu limuna i kokosovo brašno i dobro sjediniti mikserom.Na kraju u kremu dodati pjenasto izrađen maslac sa šećerpm u prahu,pa ponovo sjediniti sa mikserom.Kremu podijeliti u 3 jedanaka dijela.Svaku koru premazati sa kremom,staviti u frižider njabolje preko noći da kore omekšaju da bi se lakše rezale.Ukrasiti po želji.

MINJONI

 POTREBNO:
250  gr kesten pirea
120 gr smjese od oraha
100 gr čokolade
1 kašika ruma
Za smjesu od oraha:
60 gr šećera
60 gr oraha
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
PRIPREMA:
-Za smjesu od oraha istopiti šećer kao karamel i dodati sjeckane orahe,zatim sve izliti u namašćen tanjir.Kad se ohladi samljeti.Kesten pire izmiješati sa usitnjenom smjesom od oraha,dodati rum i smjesu podijeliti na 2 dijela.U jedan dio  staviti rastopljenu čokoladu,a u drugi dio ako je smjesa previše mekana dodati mljevenih oraha,pa sve staviti u frižider da se malo stegne.Preko celofana razvaljati smjesu od čokolade oko 0,5 cm debljine,zatim preko nje staviti drugu smjesu i po potrebi opet rastanjiti.Minjone izrezati po željenom obliku,preliti ih čokoladnom glazurom i ukrasiti ih polovinom karamelisanih oraha.Od preostale smjese možete oblikovati i kuglice,uvaljati ih u mljevene orahe i naribanu čokoladu.

LEDENI KREM KOLAČ

 POTREBNO:
Za tijesto:
8 bjelanaka
12 kašika šećera
10 kašika brašna
3 kašike sjeckanih oraha
Krema od vanilije:
400 ml mlijeka
1 puding od vanilije
1 kašika brašna
1 vanil šećer
1 kašika šećera
 Druga krema:
400 ml mlijeka
2 banane
1 kašika brašna
1 kašika šećera
Za ukrašavanje
1 šlag pjena
strugana čokolada
PRIPREMA:
Tijesto:
 Bjelanke umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer,zatim lagano umutiti brašno i orahe.Peći na 150*c.
Krema od vanilije:
Mlijeko prokuhati zatim dodati puding,brtašno,šećer i vanilin šećer.Kuhati dok smjesa ne postane gusta,ohladiti.
Druga krema:
Mlijeko prokuhati,dodati isjeckane banane,zatim brašno i šećer.Kuhati kremu dok smjesa ne postane gusta,ohladiti.
Ohlađeno tijesto premazati kremom od vanilije,ohladiti u frižideru da se smjesa stvrdne,zatim dodati kremu od banane.I ovu kremu ohladiti,da se stegne.Ohlađen kolač ukrasiti šlagom i struganom čokoladom.

PIŠINGER TORTA




POTREBNO:

Jedno pakovanje oblandi

Krema:
4 cijela jaja
2 žumanjka
300 gr šećera
100 gr čokolade
300 gr maslaca
1/2 limunovog soka
200 gr badema
Čokoladna glazura

PRIPREMA:

Pomoču okrugle posude i oštrog noža izrezati oblande da dobijete okrugle listove koji če biti osnova za tortu.
Krema:
Jaja,žumanjke,šećer i čokoladu tući mješajući na pari.Kada smjesa počne za se zgušnjava,skinuti sa pare i pustiti da se ohladi.Umutiti pjenasto maslac,dodati limunov sok i mljevene bademe koji se prethodno isprže i ogule i dodati smjesi.Dobivenomn kremom premazati oblande i složiti jednu na drugu i ostaviti da se stvrdne pod opterećenjem.Ohlađenu tortu preliti čokoladnom glazurom,isjeći i poslužiti.

HURMAŠICE


POTREBNO:
350 gr putera
3 kašike šećera
3 kašike jogurta
1 jaje
brašno
AGDA:
1 l vode
800 gr šećera
nekoliko kapi soka od limuna

PRIPREMA:

Umutiti puter mikserom koji je omekšao na sobnoj temperaturi,zatim dodati šećer,jaje,jogurt i dobro umutiti.Postepeno dodavati brašno dok ne dobijete tvrđe tijesto.Rukama oblikovati hurmašice i poredati u tepsiju.Peći u rerni zagrijanoj na 180*c oko 20-tak minuta.Vodu i šerpu prokuhati u vodi i pustiti da se kuha 10-tak minuta,dodati kapi limuna.Mlaku agdu preliti preko mlakih hurmašica i pustiti da se ohladi

POGAČICE SA KISELIM MLIJEKOM


POTREBNO:
250 gr brašna
60 gr maslaca
 malo soli
1 čaša kiselog mlijeka
1 prašak za pecivo

ZA PREMAZIVANJE:
1 jaje
susam ili kim


PRIPREMA:
Brašno staviti u zdjelu pa ga pomiješati sa praškom za pecivo,zatim dodati so i maslac te umijesiti u mrvičasto tijesto.Dodati kiselo mlijeko i izraditi glatko tijesto.Tijesto ostaviti da odstoji oko 45 minuta,zatim ga istanjiti debljine 2 cm i čašom vaditi pogačice.Pogačice poredati u pleh,premazati umučenim jajetom.Po želji posuti susamom ili kimom. peći u rerni zagrijanoj na 180*c oko 20 minuta,dok ne porumene.

BAKLAVA SA ŠLJIVAMA


POTREBNO:
500 gr jufki
300 gr suhih šljiva
300 gr oraha
250 gr putera
2 kašike meda

AGDA:
800 ml vode
700 gr šećera
1 limun

PRIPREMA:
Šljive isjeći i pomiješati sa mljevenim orasima i medom.Puter otopiti i namazati 4 kore,zatim ih složiti jednu na drugu.Staviti fil na jufke i zamotati.U tepsiju poredati i ponavljati proces dok ne potrošite sastojke.Isjeći na željene veličine.Peći u rerni zagrijanoj na 200*c dok ne porumeni.U šerpu staviti šećer i vodu,kuhati dok se sirup ne zgusne,zatim dodati nekoliko kapi limuna i preliti preko ohlađene baklave..

BAKLAVA


POTREBNO:
1 pakovanje kora
500 gr mljevenih oraha
500 gr sjeckanih oraha
250 gr putera

AGDA:
500 gr šećera
500 ml vode
1 limun

PRIPREMA:
Pomiješati sjeckane i mljevene orahe,zatim otopiti puter i pustiti da se ohladi.Namastiti tepsiju i staviti koru koju treba također namastiti puterom.Preko kore posuti orahe i staviti sljedeću koru namazanu puterom.Postupak ponavljati dok se sastojci ne potroše.Zadnju koru ne posipati orasima.Izrezati baklave na željene veličine i staviti u zagrijanu rernu da se peče na 200*c dok ne porumeni.Dok se baklava peče kuhati šećer i vodu da dobijete agdu i stavite koju kap limuna.Pečenu baklavu preliti agdom i pustiti da upije.

TELEĆA ČORBA




POTREBNO:
1 kg teletine
1 glavica luka
1 cijela paprika
peršun
paradajz
so,biber
1 kašika brašna
crvena paprika po želji
2 žumanca
1 šoljica kiselog mlijeka

PRIPREMA:
Teletinu oprati,isjeći na komade i staviti u lanac sa 2 litra vode da se kuha,zatim staviti isječenu papriku,isječeni peršun i paradajz.
Pripremiti zapršku:Jednu kašiku ulja zagrijati u tavi,dodati 1 kašiku brašna,upržiti zapršku i na kraju dodati 1 šolju vode da se brašno ne grudva.Pripremljenu zapršku staviti u lonac sa mesom i kuhati na laganoj temperaturi dok meso ne omekša.Nakon toga izvaditi meso,odnosno procijediti čorbu.U posebnu posudu staviti žumanca i 1 šolju kiselog mlijeka i dobro izmiješati.U ovu smjesu polako sipati procijeđenu čorbu,staviti malo sirčeta po želji i poslužiti sa mesom.

OVČIJI LONAC


POTREBNO:
Ovčija plećka bez kosti
500 ml vode
10 čehni bijelog lika
3 glavice crvenog luka
majčina dušica
lovorov list
malo soli
peršun
malo bibera

MARINADA:
3 kašike ulja
2 mrkve
2 glavice luka
začini po želji

PRIPREMA:

Tri sata prije kuhanja plećku izrezati na kolutove i staviti u pripremljenu marinadu.Narezati crveni i bijeli luka i staviti u lonac,zatim dodati majčinu dušicu i lovorov list.Kad se meso izvadi iz marinade staviti ga u lonac i dodati vodu i so.Staviti poklopac i kuhati na umjerenoj vatri oko 4 sata.Poslužiti ukrašeno bijelim lukom i peršunom.

SARMA


POTREBNO.
1 glavica kupusa
500 gr mljevene teletine
200 gr suhog mesa
1 šoljica riže
pola šolje sirćeta
50 ml ulja
2 glavice luka
biber i so

ZAPRŠKA:
1 kašika brašna
1 kašika putera
1 kašika paradajz pirea
1 kašika aleve paprike

PRIPREMA:
Suho meso izrezati na krupnije komade i kratko obariti.Kupusu pažljivo izvaditi korijen i staviti u šerpu da se kuha u vodi sa sirćetom.Kuhati 10-tak minuta i pustiti da se ohladi.Pažljivo odvajati listove,zatim nožem odvojiti deblji dio lista.Luk izrezati na sitne komadiće, pomiješati sa mesom i dodati rižu.Dodati začine,dobro pomiješati pa puniti kupus i savijati u sarmice.U nauljenu šerpu stavljati sarmice.Dodati suho meso,nasuti vode,pokriti šerpu  i kuhati 2 sata na umjerenoj vatri.Pri kraju kuhanja pripremiti zapršku.Otopiti puter zatim dodati brašno,paradajz pire i kašiku aleve paprike.Pripremljenu zapršku sasuti u sarmice i kuhati još 10-tak minuta.

JANJEĆI BUT


POTREBNO:
Jedan manji janjeći but
ulje
100 gr prezle
malo soli
malo bibera
list peršuna
majčina dušica
malo maslinovog ulja
malo maslaca

PRIPREMA:

But namazati uljem,posoliti ga,pobiberiti pa ga peći na jakoj vatri 15 minuta zatim smanjiti temperaturu i peći još 45 minuta po potrebi i duže(ovisno o peći).U međuvremenu pripremiti tijesto od prezle,začina i maslinovog ulja.Pripremljenim tijestom obložiti ispečeni but pa ga vratiti da se još peče.Rastopiti maslac i zaljevati ga..Po želji pripremiti  kuhani krompir i limun kao prilog.

PILETINA SA RIŽOM


POTREBNO:
1 kg piletine
500 gr riže
2 mrkve
1 glavica luka
celer
lovorov list
masnoća
so biber
začin po želji



PRIPREMA:
Meso oprati  isjeći.U šerpu staviti vodu,dodati piletinu,celer,isječenu mrkvu i biber zatim ostaviti da se kuha..Luk isjeći i dinstati,dodati opranu rižu,dinstati još kratko vrijeme.Piletinu izvaditi iz vode,zatim vodu sasuti u luk i rižu i pustiti da prokuha.
Kada sjedinjena smjesa prokuha,sve sasuti u vatrostalnu zdjelu,dodati meso,začiniti po želji i staviti u rernu da se peče 30-tak minuta..

OMLET SA PATLIĐANOM


POTREBNO:

1 patliđan srednje veličine
1 veliki paradajz oguljen i izrezan na komadiće
1 veća glavica izrezanog luka
3 čehna bijelog luka
3 kašike maslaca
3 umućena jaja
Kašićica soli
Malo bibera
Pola kašićice muškatnog oraščića

PRIPREMA:

Cijeli patliđan ispeći u rerni zagrijanoj na 200°c oko 20-tak minuta dok ne porumeni.Patliđan ostaviti da se ohladi pa ga isjeći na sitne komadiće.U tavi otopiti maslac,zatim dodati crveni i bijeli luk,izdinstati,dodati i šafran.Staviti i isjeckan patliđan,paradajz,pa još malo dinstati cc 5 minuta.Umiješati začine i jaja te sačekati da se jaja zapeku.Poslužiti sa jogurtom i hljebom.

SUPA OD BAMIJE



POTREBNO:
2 l vode
200 gr pilećih prsa
2 kocke za supu
Fidelini po želji
1 mrkva
1 paradajz
1 niz sitnije bamije
Malo peršunovog lista

PRIPREMA:
Bamiju staviti da prokuha u vodi,zatim je ocijediti i oprati.Piletinu prikuhati u drugoj vodi sa mrkvom i paradajzom,izvaditi navedene sastojke,a vodu obavezno sačuvati.Piletinu isjeći na sitnije komadiće a mrkvu i paradajz propasirati,pa sve vratiti u sačuvanu vodu.Dodati bamiju i 2 kocke za supu,zatim sve prokuhati.Kada voda počne da ključa,dodati fideline po želji, kuhati dok ne omekšaju.Kada je supa skuhana,dodati peršunov list.

ĆUFTE OD PILEĆEG MESA I TIKVICA



POTREBNO:
500 gr mljevenog pilećeg mesa
100 gr zobenih pahuljica
1 jaje
250 gr mljevenih tikvica
1 kašika svježe sjeckanog timijana
1 kašika sjeckanog bijelog luka
6 kašika maslinovog ulja
Biber i so

PRIPREMA:
Pileće meso pomiješati ja jajem,zobenim pahuljicama,rendanim tikvicama,timijanom,i bijelim lukom.Posolitk,pobiberiti,zatim sve izmiješati i oblikovati ćufte jednakih veličina.U tavi zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi,dodati ćufte i pržiti 15-20minuta.Povremeno ih okrenuti.Pržene ćufte izvaditi,pa ih poslužiti uz sos od jogurta,malo ljutog začina,peršuna i kašićice bijelog sjeckanog luka.

8 NAMIRNICA KOJE BI TREBALI JESTI ZA DORUčAK




Ako imate dilemu šta jesti za doručak,evo nekoliko kvalitetnih namirnica kojim možete započeti dan.

JAJA
Jaja sadrže 13 esencijalnih hranljivih elemenata,uključujući proteine.Istraživanja pokazuju da jutarnji obrok bogat proteinima,štiti od nezdravih obroka tokom dana.Najmanje 8-10 proteina,po mogučnosti 20-25 grama,ne samo da pruža osjećaj sitosti,nego pomaže i kod održavanja mišićne mase.

BANANE
Ova namirnica stekla je loš glas jer je puna škroba i kalorija.Banana srednje vrste bogata je vlaknima,kalijem i vitaminom C.Ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog pritiska.

KAFA
Iako previše konzumiranja kafe utječe na nervozu,jutarnja je puna antioksidansa.U umjerenim količinama,bez mlijeka i šećera kafa čuva srce i usporava kognitivnu degeneraciju.Štiti od nekih vrsta raka.

ŠUMSKO VOĆE
Puno je antioksidansa,vitamina C,vlakana i ima malo kalorija.Neka istraživanja pokazuju da ima antikancerogene osobine,a pomaže i pri neurološkoj degeneraciji povezanom sa starenjem.

GREJP
Jedan odličan izvor vitamina C.On također nudi mnogo vlakana koja pomažu da se duže osjećate sito,a pojedine studije kažu da uz njega se može ubrzati mršavljenje.

GRČKI JOGURT
Ovaj proizvod izvor je proteina koji daju osječaj sitosti i odličan su izvor kalcija.Birajte one sa niskim procentom masnoće,a možete dodati šumsko voće.

ČAJ
Zeleni,crni i bijeli čaj doprinose zaštiti od nekih oblika raka,srčanih problema i dinabetisa.Pijte ih bez šećera.

ZOBENA KAŠA
Zobena kaša bogata je vlaknima pa ste dugo siti,a pomaže u regulaciji holesterola.

ENERGETSKE PLOČICE



POTREBNO:
Pola šolje indinskog oraha
Pola šolje komosovog brašna
Pola šolje suhih marelica
Pola šolje sušenog ananasa
5 hurmi
Kašika kokosovog ulja
Prstohvat soli

PRIPREMA:
U multipraktiku samljeti indijske orahe u brašno.Dodati kokos pa još malo miješati.Nakon toga dodati narezano suho voće i malo soli te miksati dok se sve ne usitni,pa dodati kokosovo ulje i miješati dok se smjesa ne sjedini.Obložiti kalup za kolače sa papirom za pečenje,rasporediti smjesu pa staviti u frižider da odstoji 1-2 sata.Izvaditi i narezati na željene oblike.Pločice staviti u posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do 3 sedmice.

KREM OD BANANA PROTIV KAŠLJA


Djelovanje krema od banane je provjereno u liječenju protiv kašlja i bronhitisa.Posebno je djelotvoran kod djece,ali i kod odraslih.Ukusan je,zdrav i vrlo hranljiv.

POTREBNO:
2 zrele banane
2 supene kašike šećera
400 ml kipuće vode

PRIPREMA:
Bananu oguliti i dobro je izgnječiti kašikom ili viljuškom,mada je najbolje drvenom ili plastičnom,da ne bi potamnila.Dodati šećer i pomiješati.Zaliti kipućom vodom,poklopiti i ostaviti pola sata da odstoji.Smjesu procijediti kroz plastičnu cjediljku.
Da bi se oslobodili kašlja,smjesu konzumirajte četiri puta dnevno po 100 ml na svaka dva sata.Za nekoliko dana sve će biti u redu.

KUKURUZ JE RIZNICA ZDRAVLJA



-Kukuruz je odlična prevencija protiv Alzheimerove bolesti
-Efikasan je u borbi protiv viška tjelesne težine
-Smanjuje apsorpciju holesterola u krvi
-Regulira dijabetis i hipertenziju
-Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
-Jača kosti
-Regulira proces varenja
-Djeluje pozitivno na kožu i vid

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol,folnom kiselinom koja čuva krvne sudovei vitaminom B1 važnom za dobar rad mozga.Za vrijeme kuhanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekule koje štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala.To povečava antioksidativnu moć kokuruza.Iako u kukuruzu možemo uživati cijelu godinu,onaj koji jedemo u jeseni sadrži najviše hranljivih materija.

KAKO UBLAŽITI METEOROPATSKE REAKCIJE





PROMJENE VREMENA UTJEČU NA ZDRAVLJE

Promjenljivo vrijeme itekako vam može otežati svakodnevno funkcioniranje,ali uz malo muke s ovim problemom možete se uspješno nositi.Kada imate glavobolju,bolove u mišićima i zglobovima,umorni ste i razdražljivi-glavni krivac je promjena vremena.Da bi ste svoj organizam učinili prilagodljivim na vremenske prilike,provodite što više vremena na otvorenom i bavite se sportom.Unesite najmanje dva litra tekućine u organizam dnevno,najbolje vodu.Osim toga konzumirajte što više voća i povrća,te hrane bogate vitaminima i mineralima.Tuširajte se više puta dnevno,naizmjenično toplom i hladnom vodom.Ukoliko ste u mogučnosti idite u saunu.Otkrića naučnika pokazuju da najmanje meteoropata ima među ljudima koji redovno idu u saunu,jer je njihovo tijelo naviklo na nagle promjene temperature.Čaj od matičnjaka s medom,vrlo je efikasan u borbi protiv umora i glavobolje.
Glavobolje možemo ublažiti i masiranjem čela,sljepočnica i vrata uljem mažurana ili metvice.Protiv nesanice i unutrašnjeg nemira dobar je čaj od kamilice i valerijane.
A najjednostavniji narodni lijek je da bi ste razbistrili glavu na maramicu kapnite nekoliko kapi lavandina ulja,povremeno maramicu prinesite nosu i udahnite miris lavande.

TJESTENINA ZAČINJENA PARMEZANOM




POTREBNO:

350 gr tjestenine po želji
1 glavica brokolija iskidana na buketiće
100 gr rendanog parmezana
100 ge suhog mesa narezanog na kriške
200 ml pavlake
1 glavica crnog luka
1 kašika sjeckanog bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
biber i so

PRIPREMA:

U šerpu staviti vodu,posoliti je i u kipućoj vodi skuhati tjesteninu,zatim je ocijediti.Brokule kratko obariti.Na zagrijanom ulju propržiti sitno sjeckan crni i bijeli luk,dodati brokule,dinstati 5 minuta,pa umiješati pavlaku i rendani parmezan.Kada pavlaka proključa,dodati iscijeđenu tjesteninu,dobro promiješati,posoliti i pobiberiti po želji.Meso kratko propržiti u tavi,isjeckati ga,zatim po porcijama rasporediti komadiće mesa i poslužiti.

SARAJEVSKA RUŽICA




POTREBNO:
1 puter
2 jaja
150 gr šećera
500 gr brašna
1/4 praška za pecivo
250  gr mljevenih oraha
150 ml mlakog mlijeka

AGDA:
750 gr šećera
1 vanil šećer
voda da prekrije šećer (da ga potopi u šerpi)
limun po želji


PRIPREMA:
Mikserom umutiti puter,zatim dodati jaja i šećer.Dodati brašno sa praškom za pecivo,formirati tijesto.Na papiru za pečenje razviti tijesto.
Pripremiti fil- 250 gr oraha potopiti u mlako mlijeko,(kao kašu) malo gušće razviti po tijestu i motati u rolat.Ja prepolovim tijesto da mi budu manje ružice.Pripremljen rolat isjeći na kriške i stavljati u pleh,zatim peći u rerni dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Pripremiti agdu- Šećer i vanilin šećer staviti u šerpu,zatim dodati vodu toliko da prekrije šećer i prokuhati.Agdom zaliti pečene ružice.

ČOKO-TIRAMISU TORTA



POTREBNO:

Kora:
100 gr maslaca
1 kesica vanil šećera
500 gr šećera
1 jaje
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
200 gr čokolade za kuhanje
3 kašike kakaoa
500 gr bijele čokolade
200 ml čokoladnog mlijeka

FIL:
1 tiramisu krema
300 ml hladnog mlijeka
3 kašike tamnog eurokrema
200 gr mascarpone sira

PRIPREMA:
Maslac umutiti,zatim dodati vanil šećer i šećer.Dodati otopljenu čokoladu,i jaje neprestalno miješajući,potom i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.Kad je smjesa dobro izrađena,dodati i čokoladno mlijeko.
Kalup za torte obložiti papirom za pečenje pa uliti smjesu.Bijelu čokoladnu isjeći na kockice pa je utisnuti po tijestu.Staviti u zagrijanu rernu,peći oko 25 minuta na 160°c.
U hladnom mlijeku umutiti tiramisu kremu,dodati eurokrem i mascarpone sir i dobro promiješati.Pečenu koru preliti pripremljenim filom.Ukrasiti po želji čokoladnim bobicama,rendanom mliječnom čokoladom ili kapucinom u prahu.

BAJADERA




POTREBNO:

500 gr šećera
150 ml vode
200 gr mljevenih oraha
250 gr mljevenog keksa
200 gr margarina
200 gr čokolade za kuhanje
3 kašike vode
1 kašika ulja

GLAZURA:
100 gr čokolade
1 kašika ulja
3 kašike mlijeka

PRIPREMA:
Orahe i keks izmiješati da se sjedine.U šerpu staviti šećer i vodu,promiješati i pustiti da prokljuća.Kuhati 3-4 minute,zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.Pjenasto umutiti margarin.Orahe i keks dodati u mlaku vodu (agdu),potom i pripremljen .margarin,pa sve mikserom umutiti,da se smjesa sjedini.Gotovu smjesu prepoloviti.U jednu polovinu dodati otopljenu čokoladu.U kalup ili tepsiju staviti prvo tamni dio,fino ga rukama poravnati,pa na njega staviti svijetli dio,također poravnati rukama i pripremiti glazuru.
Otopiti 100 gr čokolade sa 1 kašikom ulja i 3 kašike mlijeka,pa preliti bajaderu.Sačekati da se glazura malo ohladi pa staviti u frižider da se dobro stegne.

BRZI PUDING KOLAČ




POTREBNO:
250 gr petit keksa
2 kesice pudinga od čokolade
1 l mlijeka
100 gr čokolade
12 čokoladnih bananica
8 kašika šećera

PRIPREMA:

U dubljoj posudi izlomiti keks i bananice.Puding pripremiti po uputstvu na vrećici u mlijeku kojem je dodat šećer.Kad je puding skuhan i dovoljno gust skinuti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu,zatim miješati dok se čokolada ne otopi.Dublju tepsiju malo podmazati,istresti polovinu keksa sa bananicama,preliti polovinom pripremljenog pudinga.Postupak ponoviti sa ostatkom keksa sa bananicama i pudingom,poravnati i ostaviti u frižider da se ohladi.Po želji ukrasiti šlagom,kremom,čokoladnim bobicama..

LINCERI



POTREBNO:

300 gr glatkog brašna
100 gr šećera u prahu
200 gr maslaca
1 žumance
cimet
fil po želji: pekmez ili bestilj

PRIPREMA:

U posudi pomiješati malo brašna sa omekšanim maslacem,potom dodati ostatak brašna,malo cimeta,žumance i šećer u prahu.Sve pomiješati i dobiveno tijesto ostaviti da odstoji 30 minuta.Tijesto  stanjiti debljine 1 cm,pa kalupom ili čašom oblikovati krugove.Lincere peći na 180*c oko 10 minuta.Ohlađene lincere oblikovati u male sendviće.Dva lincera spojiti filom po želji pekmezom ili bestiljem.Gotove lincere malo posuti sa šećerom u prahu i poslužiti.

MAK PUŽEVI



POTREBNO:

TIJESTO:
100 gr maslaca
70 gr šećera
1 jaje
250 gr brašna
1 kesica vanil šećera
korica limuna

FIL:
200 gr mljevenog maka
4 kašike šećera
130 ml mlijeka

PRIPREMA:

Prvo pripremiti fil.U posudu uliti mlijeko,zatim dodati šećer i mljeveni mak,promiješati i pustiti da se kuha na blagoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
Sve navedene sastojke za tijesto pomiješati,izraditi smjesu tako da ne bude previše mekano i da se ne lijepi za prste.Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela,pa oba razviti na debljinu oko 2 cm.Fil takođe podijeliti u dva dijela.Obje jufke preliti filom i uviti u role,zatim ih umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji 20 minuta.Oštrim nožem isjeći role na kriške debljine 1 cm i poredati ih u pleh koji je prethodno podmazan ili obložen papirom za pečenje.Peći u rerni zagrijanoj na 180*c.

KARAMEL KOLAČ




 

POTREBNO:

1 pakovanje rozen kora
1 l mlijeka
2 kesice pudinga od karamele
350 gr šećera
4 kašike oštrog brašna
100 gr bijele čokolade
250 gr margarina
100 gr mljevenih oraha

PRIPREMA:

400 ml mlijeka pomiješati sa 50 grama šećera,4 kašike brašna i praškom za puding.Ostatak šećera karamelizovati na umjerenoj temperaturi,zatim umlačiti preostalo mlijeko i njime preliti šećer.Kuhati uz povremeno miješanje dok se karamelizovani šećer ne otopi,potom dodati pripremljenu smjesu brašna i pudinga i miješati dok se ne zgusne.U vruću smjesu dodati margarin i čokoladu,te miješati dok se sve lijepo ne sjedini.Toplim filom premazati kore i redati jednu na drugu.Zadnju koru takođe premazati filom i posuti mljevenim orasima.Gotov kolač staviti u frižider da se ohladi preko noći

KOKOSOVO ULJE - SAVRŠENO ZA LJEPOTU



KORISTITE KOKOSOVO ULJE ZA NJEGU TIJELA I KOSE

ZA ZDRAVU KOSU
Na dlan stavite malo kokosovog ulja te ga razmažite po cijeloj kosi,razvucite češljem od korijena do vrhova ako je oštećena.Kosu zamotate peškirom i ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći.Operite kosu blagim šamponom.

DUBINSKI HRANI KOŽU
Kokosovo ulje poboljšava hidrataciju kože,te smanjuje gubitak vlage kod izrazito suhe kože.Može zamijeniti skupe losione te losion za čišćenje lica.Kružnim pokretima nanesite ulje na lice i vrat,potom vatom obrišite talog.Na ruke nanesite nekoliko kapi kokosovog ulja,pomoći će koži da zadrži vlagu a ruke će uvijek biti mekane i glatke.

PILING ZA TIJELO
Pola šoljice kokosovog ulja rastopiti,zatim preliti preko pola šoljice smeđeg šećera ili soli.Sastojke dobro promiješati.U ovaj prirodni piling možete dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja ili ekstrakta vanilije.

UKLANJA ŠMINKU
Kokosovo ulje savršeno uklanja i šminku,masnu crtu oko očiju,sjenu,pa čak i vodootpornu maskaru.Na vatu stavite ulje lagano prebrišite područje očiju i kapke,potom se umijete.

Dok brijete noge i područje ispod pazuha kožu namažite kokosovim uljem.Pored toga što umiruje nadraženu kožu ima i antibakterijsko djelovanje.Nakon brijanja noge će biti glatke hidratizirane i sjajne.

KURKUMA-MASKE ZA SAVRŠEN TEN I LICE

Kurkuma je efikasno sredstvo protiv bora.Mnoge studije su pokazale da kurkuma smanjuje proizvodnju melanina u koži i rast neželjenih dlaka na tijelu, usporava starenje kože uništava bakterije odgovorne za stvaranje akni.Maske sa kurkumom najbolje jr koristiti naveče,jer kožu čine osjetljivom na sunce , evo nekih od njih.

MASKA ZA MASNU KOŽU:
-pola kašićice kurkume
-pola kašićice meda
-kašićica jogurta
-nekoliko kapi aloe vera gela

Pomiješati sve sastojke, zatim ih nanijeti na na očišćeno lice.Ostaviti da odstoji 30minuta, zatim isprati.

MASKA ZA SUHU KOŽU:
-pola kašićice kurkume
-pola kašićice ulja kokosovo ili maslinovo
-kašićica jogurta

Sastojke pomiješati, nanijeti na očišćeno lice, ostaviti 30minuta da odstoji.Masku isprati toplom vodom i sapunom.

MASKA ZA SVE TIPOVE KOŽE:
-pola kašićice kurkume
-kašićica jogurta
-nekoliko kapi limunovog soka

Masku možete nanijeti debljom četkicom ako ne želite da vam ruke požute.Pripremljenu smjesu nanijeti na očišćeno lice, ostaviti da djeluje 30 minuta, zatim isprati.

MASKA PROTIV AKNI:
Najbolje je nanijeti kad se akna formira.

Pomiješati -malo kurkume
                    -malo jabukovog sirćeta
Ostaviti da djeluje pola sata,pa je isprati.Moguća je pojava crvenila, zato je najbolje da uveče uraditi.