kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

8 NAMIRNICA KOJE BI TREBALI JESTI ZA DORUčAK




Ako imate dilemu šta jesti za doručak,evo nekoliko kvalitetnih namirnica kojim možete započeti dan.

JAJA
Jaja sadrže 13 esencijalnih hranljivih elemenata,uključujući proteine.Istraživanja pokazuju da jutarnji obrok bogat proteinima,štiti od nezdravih obroka tokom dana.Najmanje 8-10 proteina,po mogučnosti 20-25 grama,ne samo da pruža osjećaj sitosti,nego pomaže i kod održavanja mišićne mase.

BANANE
Ova namirnica stekla je loš glas jer je puna škroba i kalorija.Banana srednje vrste bogata je vlaknima,kalijem i vitaminom C.Ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog pritiska.

KAFA
Iako previše konzumiranja kafe utječe na nervozu,jutarnja je puna antioksidansa.U umjerenim količinama,bez mlijeka i šećera kafa čuva srce i usporava kognitivnu degeneraciju.Štiti od nekih vrsta raka.

ŠUMSKO VOĆE
Puno je antioksidansa,vitamina C,vlakana i ima malo kalorija.Neka istraživanja pokazuju da ima antikancerogene osobine,a pomaže i pri neurološkoj degeneraciji povezanom sa starenjem.

GREJP
Jedan odličan izvor vitamina C.On također nudi mnogo vlakana koja pomažu da se duže osjećate sito,a pojedine studije kažu da uz njega se može ubrzati mršavljenje.

GRČKI JOGURT
Ovaj proizvod izvor je proteina koji daju osječaj sitosti i odličan su izvor kalcija.Birajte one sa niskim procentom masnoće,a možete dodati šumsko voće.

ČAJ
Zeleni,crni i bijeli čaj doprinose zaštiti od nekih oblika raka,srčanih problema i dinabetisa.Pijte ih bez šećera.

ZOBENA KAŠA
Zobena kaša bogata je vlaknima pa ste dugo siti,a pomaže u regulaciji holesterola.

Nema komentara:

Objavi komentar