kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

AJVAR



POTREBNO:

5 kg crvenih paprika (roga)
1 kg patlidžana (duguljastog)
Cijela glavica bijelog luka
1 ljuta paprika
500 ml maslinovog ulja
So po potrebi

PRIPREMA:

Paprike i patlidžane oprati,staviti u tepsiju i peći dok im kora ne uhvati jaku boju.Izvaditi iz peći,skinuti koru i sjemenke.Na mašini za meso samljeti povrće,zatim u posudu staviti ulje i kuhati samljeveno povrće,bez prestanka miješati dok sva voda ne ispari.Povrće mora dobiti kremastu teksturu,zato pazite da ne zagori.Dodati sitno isjeckan bijeli luk,ljutu papriku i so po želji.Tegle sterilizovati u peći,zatim ih puniti do vrha ajvarom i politi kašikom maslinovog ulja.Čvrsto zatvoriti tegle,prekriti ih krpom i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar