kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

SIRUP I DZEM OD ŠLJIVA



POTREBNO:

3 kg šljiva
2 kg šećera
1 limuntos
2 l vode

PRIPREMA:

SIRUP

Šljive oprati,popoloviti i izvaditi košpice.U dublju šerpu staviti šljive i dodati 2 l vode.Kada prokuha voda kuhati 20-25 minuta ili dok šljive ne omekšaju i puste boju.Procijediti vodu u kojoj su se kuhale šljive,vratiti u šerpu,dodati 1,5 kg šećera i jedan limuntos,kuhati 20-tak minuta,po potrebi dodati još šećera ako želite slađi sirup.Gotov vruć sirup sipati u sterilizovane flaše,dobro zatvoriti,prekriti krpom i ostaviti na hladno i tamno mjesto.

DZEM:
U blenderu ispasirati šljive,ako nemate blender možete i u đevđiru,odstraniti kožicu i dobivenu kašu staviti u šerpu,zatim dodati 0,5 kg šećera.Kuhati oko 20-tak minuta ili do željene gustoće.Gotov vruć džem sipati u sterilizovane tegle,prekriti najlonom i dobro zatvoriti.Prekriti krpom i držati na hladnom i tamnom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar