kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

BAJADERA




POTREBNO:

500 gr šećera
150 ml vode
200 gr mljevenih oraha
250 gr mljevenog keksa
200 gr margarina
200 gr čokolade za kuhanje
3 kašike vode
1 kašika ulja

GLAZURA:
100 gr čokolade
1 kašika ulja
3 kašike mlijeka

PRIPREMA:
Orahe i keks izmiješati da se sjedine.U šerpu staviti šećer i vodu,promiješati i pustiti da prokljuća.Kuhati 3-4 minute,zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.Pjenasto umutiti margarin.Orahe i keks dodati u mlaku vodu (agdu),potom i pripremljen .margarin,pa sve mikserom umutiti,da se smjesa sjedini.Gotovu smjesu prepoloviti.U jednu polovinu dodati otopljenu čokoladu.U kalup ili tepsiju staviti prvo tamni dio,fino ga rukama poravnati,pa na njega staviti svijetli dio,također poravnati rukama i pripremiti glazuru.
Otopiti 100 gr čokolade sa 1 kašikom ulja i 3 kašike mlijeka,pa preliti bajaderu.Sačekati da se glazura malo ohladi pa staviti u frižider da se dobro stegne.

Nema komentara:

Objavi komentar