kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

SARMA


POTREBNO.
1 glavica kupusa
500 gr mljevene teletine
200 gr suhog mesa
1 šoljica riže
pola šolje sirćeta
50 ml ulja
2 glavice luka
biber i so

ZAPRŠKA:
1 kašika brašna
1 kašika putera
1 kašika paradajz pirea
1 kašika aleve paprike

PRIPREMA:
Suho meso izrezati na krupnije komade i kratko obariti.Kupusu pažljivo izvaditi korijen i staviti u šerpu da se kuha u vodi sa sirćetom.Kuhati 10-tak minuta i pustiti da se ohladi.Pažljivo odvajati listove,zatim nožem odvojiti deblji dio lista.Luk izrezati na sitne komadiće, pomiješati sa mesom i dodati rižu.Dodati začine,dobro pomiješati pa puniti kupus i savijati u sarmice.U nauljenu šerpu stavljati sarmice.Dodati suho meso,nasuti vode,pokriti šerpu  i kuhati 2 sata na umjerenoj vatri.Pri kraju kuhanja pripremiti zapršku.Otopiti puter zatim dodati brašno,paradajz pire i kašiku aleve paprike.Pripremljenu zapršku sasuti u sarmice i kuhati još 10-tak minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar