kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

TORTA SA KOKOSOVOM KREMOM

 POTREBNO:
150 gr glatkog brašna
150 gr oštrog brašna
100 gr maslaca
pola paketića praška za pecivo
80 gr šećera
1 jaje
kašika kiselog vrhnja
KREMA:
300 ml kokosovog mlijeka
200 ml mlijeka
5 trakica limunove korice
100 gr šećera
1 vanil šećer
4 kašike škrobnog brašna
150 gr kokosovog brašna
1 limun (sok i korica)
pola kašićice arome od limuna
150 gr maslaca
80 gr šećera u prahu
PRIPREMA:

Pomiješati glatko i oštro brašno,prašak za pecivo,dodati maslac narezan na listiće te ga razmrviti prstima,zatim dodati šećer,razmućeno jaje i vrhnje te izraditi prhko tijesto.Tijesto ostaviti zamotano u foliju da odstoji u frižideru oko 30 minuta.Podijeliti ga u 3 jednaka dijela,svaki dio razvaljati u iste velčine (cc30x20),zatim tijesto izbockati viljuškom i pomoču valjka za tijesto prebaciti u pleh oblozen papirom za pečenje.Svaku koru peći posebno oko 4-5 minuta na 180*c.Kore trebaju da ostanu svijetle,čim počnu rubovi da dobijaju boju,pečene su.
Da bi dobili 300 ml kokosovog mlijeka treba 400 ml vode i 110 grama kokosovog brašna.Kokosovo brašno i mlijeko pomiješati,od toga odvojiti nekoliko kašika koje pomiješate sa škrobnim brašnom.U ostatak mlijeka dodati šećer,vanilin šećer i trakice limunove korice i staviti na vatru..Trakice napraviti pomoču spravice za guljenje krompira.Kada mlijeko proključa skinuti ga sa vatre,zatim izvaditi korice limunove korice i u njega umiješati smjesu škrobnog brašna i mlijeka.Vratiti na laganu vatru uz neprestalno miješanje dok se ne dobije gušća smjesa i ohladiti.U ohlađenu kremu dodati sok i koricu limuna,aromu limuna i kokosovo brašno i dobro sjediniti mikserom.Na kraju u kremu dodati pjenasto izrađen maslac sa šećerpm u prahu,pa ponovo sjediniti sa mikserom.Kremu podijeliti u 3 jedanaka dijela.Svaku koru premazati sa kremom,staviti u frižider njabolje preko noći da kore omekšaju da bi se lakše rezale.Ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar