POTREBNO:
150 gr glatkog brašna
150 gr oštrog brašna
100 gr maslaca
pola paketića praška za pecivo
80 gr šećera
1 jaje
kašika kiselog vrhnja
KREMA:
300 ml kokosovog mlijeka
200 ml mlijeka
5 trakica limunove korice
100 gr šećera
1 vanil šećer
4 kašike škrobnog brašna
150 gr kokosovog brašna
1 limun (sok i korica)
pola kašićice arome od limuna
150 gr maslaca
80 gr šećera u prahu
PRIPREMA:
Pomiješati
glatko i oštro brašno,prašak za pecivo,dodati maslac narezan na listiće
te ga razmrviti prstima,zatim dodati šećer,razmućeno jaje i vrhnje te
izraditi prhko tijesto.Tijesto ostaviti zamotano u foliju da odstoji u
frižideru oko 30 minuta.Podijeliti ga u 3 jednaka dijela,svaki dio
razvaljati u iste velčine (cc30x20),zatim tijesto izbockati viljuškom i
pomoču valjka za tijesto prebaciti u pleh oblozen papirom za
pečenje.Svaku koru peći posebno oko 4-5 minuta na 180*c.Kore trebaju da
ostanu svijetle,čim počnu rubovi da dobijaju boju,pečene su.
Da
bi dobili 300 ml kokosovog mlijeka treba 400 ml vode i 110 grama
kokosovog brašna.Kokosovo brašno i mlijeko pomiješati,od toga odvojiti
nekoliko kašika koje pomiješate sa škrobnim brašnom.U ostatak mlijeka
dodati šećer,vanilin šećer i trakice limunove korice i staviti na
vatru..Trakice napraviti pomoču spravice za guljenje krompira.Kada
mlijeko proključa skinuti ga sa vatre,zatim izvaditi korice limunove
korice i u njega umiješati smjesu škrobnog brašna i mlijeka.Vratiti na
laganu vatru uz neprestalno miješanje dok se ne dobije gušća smjesa i
ohladiti.U ohlađenu kremu dodati sok i koricu limuna,aromu limuna i
kokosovo brašno i dobro sjediniti mikserom.Na kraju u kremu dodati
pjenasto izrađen maslac sa šećerpm u prahu,pa ponovo sjediniti sa
mikserom.Kremu podijeliti u 3 jedanaka dijela.Svaku koru premazati sa
kremom,staviti u frižider njabolje preko noći da kore omekšaju da bi se
lakše rezale.Ukrasiti po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar