kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

NAMIRNICE KOJE SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK



Da bi izbjegli probleme sa visokim krvnim pritiskom,trebate u organizam unositi hranu sa niskim procentom soli,ali i minerale kao što su kalcij,kalij i magnezij.

JOGURT:
Ovaj mliječni proizvod bogat je izvor kalcija i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje.

KIVI:
Kivi je bogat vitaminom c,ali pomaže i u snižavanju krvnog pritiska.Najbolji je kada se jede svjež.

BANANE:
Kada uzmete dnevno po jednu bananu zadovoljiti ćete 12%dnevne potrebe za kalijem.Banane su jako dobre u borbi protiv stresa.

BRESKVE:
Najbolje ih je jesti svježe,sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala,dobrih za ljudsko zdravlje.

BIJELI GRAH:
U grahu se nalazi značajna količina kalcija,magnezija i kalija koji dobro djeluju na krvni pritisak.

BROKULE:
100 gr brokula kuhanih na pari zadovoljiti će 6% dnevnih potreba za kalcijem,8% za magnezijem i 14% za kalijem.Ovo povrće treba češće uvrstiti u jelovnik,bogato je antioksidantima koji čuvaju zdravlje.

KELJ:
Ovo lisnato povrće ima mnogo vrijednih antioksidanata,a istovremeno vrlo malo kalorija.Mladi kelj najbolje je jesti obaren ili kao salatu.

Nema komentara:

Objavi komentar