kuhinja i recepti

subota, 9. siječnja 2016.

NOVOGODIŠNJA TORTA



FIL:
8 kašika šećera
3 kašike brašna
200 ml mlijeka
100 gr čokolade za kuhanje
300 gr mljevenih oraha ili lješnjaka
250 gr putera
šlag krema
PRIPREMA:

KORA:
Odvojiti bjelance i žumanjke,zatim bjelance umutiti,dodati šećer i limun.Smjesu sasuti u kalup i peći u rerni zagrijanoj na 150*c oko 40 minuta.
FIL:
Umutiti žumanjke,dodati šećer,50 ml  mlijeka i brašno zatim dobro izmiješati.Ostatak mlijeka prokuhati,miješajući dodati smjesu,kad se zgusne skloniti sa vatre.Čokoladu izlomiti,dodati smjesi,zatim dodati orahe ili lješnjake,sve izmiješati mikserom pa dodati puter.Pečenu koru izvaditi iz kalupa i isjeći na 2 dijela.Fil razdvojiti.U prvi fil  dodati 3 kašike prethodno umučenog šlaga i namazati preko prve kore,zatim staviti drugu koru i namazati drugim dijelom fila.Tortu ukrasiti šlagom.

Nema komentara:

Objavi komentar